Barang siapa makan barang haram sedang dia lama menjalankan ibadah , maka dia seperti burung merpati yang mengerami telur busuk. Dia telah memayahkan dirinya kerana lamanya diam di tepat padahal tak satupun yang menetas, sebaliknya telur itu keluar menjadi busuk. ___ Ali Al Khawwas

..

5 Makhluk Lagenda Dalam Cerita Rakyat Malaysia Adapun orang-orang yang telah putih berseri mukanya, maka mereka berada dalam limpah rahmat Allah (Syurga), mereka kekal di dalamnya. (A-li'Imraan 3:107) .
SUMBER ARKID DI LONDEH KLIK SINI
TV ALHIJRAH     /    TV1  /   TV2    /     TV3   /     NTV7   /    TV9
Mereka itulah orang-orang yang membeli kesesatan dengan meninggalkan petunjuk; maka tiadalah beruntung perniagaan mereka dan tidak pula mereka beroleh petunjuk hidayah. (Al-Baqarah 2:16) .

PANAS>>Ustaz Salman Ali | Ustaz Abu Syafiq

KUASA

SUDAH diberi ingat.... hendak juga.. ikut...

Wahai orang-orang yang beriman! Jika kamu taatkan orang-orang yang kafir nescaya mereka akan menolak kamu kembali kepada kekufuran, lalu menjadilah kamu orang-orang yang rugi. (A-li'Imraan 3:149)) . .. Dalam hati mereka (golongan yang munafik itu) terdapat penyakit (syak dan hasad dengki), maka Allah tambahkan lagi penyakit itu kepada mereka; dan mereka pula akan beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya, dengan sebab mereka berdusta (dan mendustakan kebenaran). (Al-Baqarah 2:10) . Sesungguhnya orang-orang yang membeli (memilih) kufur dengan meninggalkan iman tidak sekali-kali mereka akan dapat mendatangkan mudarat kepada Allah sedikitpun, dan mereka pula beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya.(A-li'Imraan 3:177) Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mengambil orang-orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Adakah kamu hendak mengadakan alasan yang terang nyata bagi Allah untuk (menyeksa) kamu?(An-Nisaa' 4:144).

My Blog List

Monday, December 11, 2017

Kepungan Jerusalem (70 Masihi): Pemberontakan Yahudi Yang Mengorbankan Sejuta Nyawa

Gabenor Rom di Judea ketika itu, Gessius Florus telah menaikkan cukai menjadi terlalu membebankan di Judea, yang tidak dipersetujui oleh orang Yahudi. Apabila orang Yahudi tidak mahu menjawab cukai, maka tentera Rom ketika itu telah memasuki kuil-kuil orang Yahudi di Jerusalem (Baitulmaqdis) dan merampas segala asset kekayaan yang dimiliki oleh kuil-kuil Yahudi. Dalam insiden rampasan ini, nyawa 6000 orang Yahudi juga terkorban.

Ini membawa kepada amukan orang Yahudi ketika itu, dan tentera-tentera garrison Rom yang berjumlah 30, 000 orang itu diserang secara mengejutdan memaksa mereka berundur dari siktu. Ribuan tentera Rom juga terbunuh dalam serangan orang Yahudi ini, bahkan para Yahudi ini telah merampas senjata dan segala kelengkapan pertahanan untuk digunakan oleh militia yang baru ditubuhkan oleh orang Yahudi.

Ini telah membuatkan Maharaja Nero ketika itu menghantar salah seorang jeneral perang Rom dibawahnya bernama Vespasian memimpin ketumbukan tentera Rom. Strategi Vespasian ketika itu ialah dengan menakluk kota-kota kecil disekitar Jerussalem terlebih awal sebelum barulah menyasarkan pada Jerusalem. Namun lain pula yang berlaku, di Rom, Nero telah digulingkan manakala Vespasian pula terpaksa pulang untuk ditabalkan sebagai maharaja Rom yang seterusnya. Untuk menyelesaikan misinya yang tertangguh, Vespasian menghantar anak lelakinya bernama Titus untuk mengetuai lebih kurang 70, 000 orang tentera Rom untuk mematahkan pemberontakan Yahudi.

Pengepungan dan penaklukan kota Jerusalem bukanlah sesuatu yang mudah buat Titus. Betapa orang Yahudi yang diramalkan angka mereka dalam sekitar 10, 000 orang begitu kuat mempertahankan Jerusalem. Lagi-lagi pertahanan kota Jerusalem itu sendiri yang sangat ampuh. Selain dilindungi oleh tiga jenis tembok berserta pertahanan semula jadi seperti bukit bakau yang mengitarinya, ia mengambil masa berbulan-bulan untuk penaklukan Jerusalem itu sendiri.

Selepas berjaya menembusi dua tembok kota Jerusalem, tinggal sebuah tembok dan kubu sahaja. Namun, usaha untuk menembusi tembok yang ketiga sangat mengorbankan nyawa dan masa. Lagipun kepungan ini akan memakan masa kerana betapa bekalan tetap memasuki Jerusalem. Ini membuatkan Titus terpaksa membina tembok kepungan sendiri diluar tembok terakhir Jerusalem. Namun, penduduk Yahudi didalamnya tetap berdegil bertahan membuatkan. Senjata kepungan dan juga mesin seperti ram tidak dapat menghancurkan kota. Bahkan banyak nyawa tentera Rom yang terkorban.

Menyedari bahawa kekerasan tidak akan mampu meruntuhkan kedegilan orang Yahudi, Titus pun menukar starteginya. Dihantarnya tentera rerbaiknya yang berfungsi untuk menyelinap masuk pada waktu malam ke dalam Jerussalem dan melakukan serengan mengejut. Ini menyebabkan tembok ketiga berjaya ditembusi juga akhirnya pada bulan Julai.

Namun, ketika tentera Rom mula menyerbu masuk ke dalam kubu, Titus yang mahu menyelamatkan kuil tersebut dan menukarkan tempat penyembahan berhala Roman tidak kesampaian apabila ada tentera yang melontarkan obor api ke dalam kuil sekaligus api mula membakar kuil Yahudi. Namun, serangan tetap berlangsung di segala sudut kota tersebut, dan pertarungan berterusan selama tiga bulan sehinggalah pada bulan September, barulah seluruh bahagian kota berjaya ditakluki secara penuh. Laporan sejarah mengatakan bahawa nyawa yang terkorban mencecah sehingga 1 juta orang untuk kedua-dua pihak termasuklah nyawa orang awam. 97, 000 orang Yahudi pula ditangkap dan dijadikan hamba oleh Rom.

Namun, terdapat sebuah kubu gunung yang tetap bertahan di Masada. Mereka di dalam Masada lebih kental untuk ditundukkan. Rom dikatakan mengambil masa sehingga 3 tahun untuk menakluk Masada dengan pelbagai cara hanya mendapati bahawa para pemberontak yang bertahan di tembok tersebut, telah membunuh diri bersama dengan ahli keluarga mereka seperti anak-anak dan isteri, hanya mahu mengelakkan daripada menjadi tawanan.


Rujukan:
William Mclaughlin. (2017) Great Sieges: Jerusalem (70 CE) – One Million Lives Lost In 8 Months Of Combat. War History Online
Ralph Peters (2017) The Great Siege of Jerusalem. History Net
A.D. 70 Titus Destroys Jerusalem. Christian Today.
The Romans Destroy the Temple at Jerusalem, 70 AD. Eye Witness To History

SUMBER:
https://www.thepatriots.asia/kepungan-jerusalem-70-masihi-pemberontakan-yahudi-yang-mengorbankan-sejuta-nyawa/

..

Sesungguhnya orang-orang yang membeli (memilih) kufur dengan meninggalkan iman tidak sekali-kali mereka akan dapat mendatangkan mudarat kepada Allah sedikitpun, dan mereka pula beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya. (A-li'Imraan 3:177) .

LONDEH

LONDEH

BLOG-BLOG PISANG PANAS

ADA LAGI...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

ada di LONDEH2U

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
GAMBAR-GAMBAR pelik yang seakan di londehkan oleh si tukang gambar dan yang pelik-pelik secara semula jadi. x LIVE webcam dimana jua
  • LIVE webcam online (3)
  • LAYAN - Live Image (Webcamera)
  • LAYAN.. live on.. African wilderness! LIVE Safari
  • http://www.justin.tv/wildearthtv/popout
  • Requirements: Windows: Windows Media Player 10 , QuickTime , Flash , Mac OS: Flip4Mac , QuickTime , Flash